Informatie over makelaars

Wilt u uw huis verkopen? Dan is het raadzaam een deskundige in te schakelen die u optimaal kan begeleiden bij de koop of verkoop van een nieuw huis. Door makelaars te vergelijken is het mogelijk om de beste makelaar te vinden die qua service en kosten volledig past bij uw wensen en eisen. Door makelaars onderling te vergelijken weet u direct wat u kunt verwachten aan makelaarskosten en komt u bovendien niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Wat doet een makelaar

Een makelaar is opgeleid om mensen te begeleiden bij de koop of verkoop van een huis of bedrijfspand. De makelaar heeft daarbij tot taak om het gehele proces te begeleiden. Indien gewenst kan de makelaar specifiek op zoek gaan naar geschikte woon- of bedrijfsruimte, er kan een taxatie gedaan worden en de makelaar kan advies uitbrengen omtrent de af te sluiten hypotheek. Daarnaast is de makelaar ook bevoegd om zich bezig te houden met de bemiddeling van commercieel vastgoed. Een andere taak die eveneens door een makelaar vervuld kan worden is die van adviseur voor de gemeente en woningbouwvereniging. De makelaar is bevoegd om advies te geven omtrent nieuwbouw, renovatie, onteigening en verbouwing.

Makelaar vergelijken

Het is raadzaam om de verschillende diensten van makelaars te vergelijken. Niet elke makelaar hanteert dezelfde service. Bij het vergelijken van makelaars is het handig om niet alleen naar de verschillen in prijs en eventueel de aangeboden diensten te kijken, maar ook ervaringen van anderen kunnen van cruciaal belang zijn om de juiste keuze te kunnen maken. Het vergelijken kan in alle rust thuis of op kantoor gebeuren, waarbij via diverse opties de beste makelaar voor uw situatie gevonden kan worden.

Kosten makelaar

Een makelaar is bevoegd zelfstandig te werken, maar kan ook in loondienst zijn van een makelaarskantoor. Ongeacht of de makelaar zelfstandig of in dienstverband werkzaam is, aan het inschakelen van een makelaar zijn kosten verbonden. De kosten van een makelaar bestaan uit een bepaald percentage van de koopprijs. In veel gevallen zijn de makelaarskosten echter ook onderhandelbaar. De kosten worden alleen in rekening gebracht indien de koop of verkoop daadwerkelijk plaats heeft gevonden. Eventueel bijkomende kosten kunnen bestaan uit advertentiekosten.

De voordeligste makelaar in jouw regio vind en vergelijk je via de gratis offertetool op deze pagina. Vul je postcode in en vraag gratis vrijblijvende offertes aan van makelaars in jouw regio.