Hoeveel kost een makelaar?

0.75%

2%

Gemiddeld rekenen makelaars tussen de 0,75% en 2% van de totale prijs van een woning als courtage. Dit betekent dat je voor een woning van €300.000 tussen €2.250 tot €6.000 aan makelaarskosten betaalt.

De meeste kosten, belastingen en vergoedingen die bij de verkoop van een woning gemaakt worden worden door de koper betaald. Echter de courtage kosten worden door de verkopende partij betaald.

Wist je dat?

+10.200

aantal makelaars in Nederland

In Nederland zijn meer dan 10.000 makelaars werkzaam. Hoe kies je de juiste voor jou? Dat is waar Makelaarwijzer.nl je bij kan helpen. We hebben de beste makelaars al in kaart gebracht en matchen je met degene die het beste past bij wat je zoekt, met kennis en ervaring in jouw regio.

Vind dé beste makelaar in jouw regio en bespaar nu

Vul hier uw postcode in

Soorten makelaarskosten

Er zijn 2 manieren waarop een makelaar zijn kosten berekent.

Vaste vergoeding

Dit is een vooraf bepaald bedrag waarmee je akkoord gaat om de makelaar te betalen voor hun diensten. Deze methode heeft over het algemeen de voorkeur van mensen die een huis kopen, omdat de waarde die aan de makelaar moet worden betaald vooraf bekend is, waardoor latere verrassingen worden voorkomen.

Vaste Courtage

Bij een op courtage gebaseerde deal zal de makelaar je een vooraf bepaald percentage van de totale aankoopprijs van de woning in rekening brengen. Deze optie is het meest gekozen wanneer je een huis verkoopt, omdat de makelaar zal proberen de beste waarde voor jouw eigendom te krijgen, waardoor meer geld voor jou en voor hen wordt verdiend.

Pro tip

Het kan ook interessant zijn om een bonus fee af te spreken met jouw makelaar, gebaseerd op het bedrag dat zij je kunnen besparen (bij het kopen van een woning) of voor je verdienen (bij het verkopen van een huis).

Locatie en staat van onderhoud kunnen het verschil maken

Als een woning zich in een gebied met een grote vraag bevindt, kunnen makelaars je een lagere vergoeding vragen voor hun diensten. Dit omdat het waarschijnlijker is dat er relatief snel een deal wordt gesloten, waardoor ze tijd besparen. Hetzelfde geldt voor de waarde en staat van de woning: hoe beter de woning, hoe groter de kans dat deze sneller wordt verkocht.

Waarom je makelaars zou moeten vergelijken

Bij het zoeken naar de beste makelaar zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden:

  • Is de makelaar een expert in jouw regio?
  • Hoeveel kosten zullen ze berekenen voor hun diensten?
  • Wat zijn de diensten die ze voor je gaan leveren?

40%

Dat is hoeveel je kunt besparen op makelaarskosten door offertes van verschillende makelaars te vergelijken en te onderhandelen over een deal die het beste bij jou past.

Op Makelaarwijzer hebben we al de beste en meest betrouwbare makelaars van Nederland in kaart gebracht, en kunnen we je doorverwijzen naar makelaars met kennis en expertise in jouw regio.

Vind dé beste makelaar in jouw regio

Vul hier uw postcode in

Beantwoord een paar vragen

Je vertelt ons wat je zoekt, hierdoor kunnen wij de juiste makelaar uit jouw regio aan jou koppelen.

Ontvang gratis offertes

Je ontvangt maximaal zes offertes van makelaars die aan je behoeften voldoen. Hiermee bespaar je tot 40%!

Kies de juiste makelaar

Wij hebben onze makelaars al gecheckt, je hoeft alleen maar de offertes te vergelijken en te kiezen.